Dirbtiniai saldikliai patenka į motinos pieną

Vis daugiau kalbant apie cukraus keliamą pavojų sveikatai, dažnai mamytei kyla klausimas, ar žindant galima vartoti dirbtinius saldiklius (pvz., aspartamą, sachariną, ksilitolį) arba natūralius cukraus pakaitalus (steviją, fruktozę ir t.t.). Didėjant šių maisto priedų populiarumui, mokslininkai tyrinėja, kiek jų išsiskiria į motinos pieną ir koks jų poveikis žindomo kūdikio sveikatai [1].

Jau žinoma, kad kai kurie dirbtiniai ir natūralūs saldikliai (acesulfamas, sacharinas, sukralozė, fruktozė) patenka į motinos pieną. Tiesa, jų aptinkama nedaug ir tai nekelia apsinuodijimo pavojaus kūdikiui. Vis dėlto Philip O. Anderson atkreipia dėmesį į galimas pasekmes:

  • įpratę prie saldesnio motinos pieno skonio, kūdikiai ateityje gali būti linkę vartoti daugiau saldumynų;
  • didesnis fruktozės kiekis motinos piene gali lemti didesnį kūdikio svorio prieaugį, sukelti nutukimo riziką.

Nepaisant to, kad saldiklių leidžiama dėti į maisto produktus [2], žindančios mamos neturėtų jais piktnaudžiauti, kol nėra tvirtų mokslinių įrodymų apie jų saugumą kūdikiams.

Literatūra:
1. Philip O. Anderson. How Sweet It Is: Sweeteners in Breast Milk. Breastfeeding Medicine. 2019; 14(1):14-16.
2. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Kuo gamintojai keičia cukrų?

Nuotrauka: Pixabay.com (CC0)

Dirbtiniai saldikliai patenka į motinos pieną
Įvertinkite

 


Apie autorę:

Žindymo konsultantėDr. Audronė Mulevičienė – vaikų ligų gydytoja, sertifikuota žindymo konsultantė (IBCLC), kuri veda žindymo kursus besilaukiančioms šeimoms, o pagimdžius konsultuoja dėl iškilusių sunkumų: dažno, skausmingo žindymo, atpylinėjimų, pilvo dieglių, blogai augančio svorio ir kt.

 Plačiau

arrow, top arrow